Friday, February 26, 2010

Loomsed koostisosad

Et olla loomasõbralik tarbija, tuleks osta loomadel mittetestivaid tooteid ja kindlasti uurida ka nende koostist. Paljud firmad, mis ei testi loomadel oma tooteid, kasutavad siiski teatud loomseid komponente, mis tihti võivad teadmatuse pärast kahe silma vahele jääda. Siin on nimekiri mõnedest sellistest koostisosadest lühikirjeldusega.


Lanoliin (ingl. k. lanolin) - rasvane kollakas villavaha, mida saadakse põhiliselt lammastelt. Seda kasutatakse põhiliselt kosmeetikas, meditsiinis nahahooldus eesmärkidel, kuna ta on hüppoallergeenne ja antibakteriaalne, samuti vett-tõrkuvate omaduste tõttu ka kingaviksis.
Paljud huulepulgad, (sügavalt niisutavad) kreemid jpm sisaldavad lanoliini.
Töödeldud lanoliin
Taruvaik (ingl. k. beeswax) - taruvaik. Küllalt samad kasutusalad nagu lanoliinil.

NB! Toiduainetööstuses kasutatakse taruvaiku katte - ja glasuurainena, et tagada toiduaine kauasäilivus (erinevad juustud ja närimiskommid nt. Mentos). Toidulisandina võib teda leida E901 nime alt.Puhas mesilasvaha

Šellak (ingl. k. shellac) - kindlate putukaliikide toodetav kleepuv vaik, millest putukad moodustavad kookoneid. Kasutatakse värvaine, glasuuri ja puidulakina. Müüakse helvestena. Šellaki värvid varieeruvad helekollasest tumepruunini, olenevalt sellest, millisel puul putukad elanud on ja milliseid toitaineid tarbinud. Oli läänemaailmas enimkasutatud puidulakk kuni 1920.- 1930. aastateni, mil võeti kasutusele nitrotselluloosist lakk.
Erinevad šellaki toonid

Kommid nagu Skittles ja M&M kasutavad glasuurainena šellakit.

Puuoksale jäetud vaik, millest peale töötlemist saab šellak

Glütseriin e glütserool (ingl. k. glycerine, glycerole) on magusa maitsega värvitu tihke vedelik, millel jahtudes on kumjas konsistents. Oma niiskust hoidvate ja vett imavate omaduste tõttu kasutatakse glütseriini väga paljudes erinevates töötusharudes. Kuni 19. sajandini kasutati glütseriini saamiseks eranditult loomseid rasvu, kuid tänapäeval kasutatakse ka taimseid. Nii taimsed, kui loomsed rasvad sisaldavad 7-13% glütseriini. Ainus viis olla kindel glütseriini päritolu kohta, on osta tooteid (nt ökopoodidest), kus on koostisesse kirjutatud "taimne glütseriin" või saata tootjale omapoolne päriv kiri. Muudel juhtudel tasuks meeles pidada, et glütseriin on suure tõenäosusega loomne.

Mõned valdkonnad ja viisid, kuidas glütseriini kasutatakse:



Taimsest glütseriinist seep


Muskus ( ingl. k. musk) - isastelt muskushirvedelt saadav vänge lõhnaaine. Tänapäeval on muskus muutunud üldnimetuseks loomsetele lõhnavatele ainetele, mida eritatakse teatud näärmetest. Muskust on populaarse lõhnakinnistina kasutatud iidsetest aegadest alates ning ta on üks kallimaid loomaseid tooteid maailmas. Tänapäeval kasutatakse seda väga vähe, põhiliselt Hiina meditsiinis. Parfümeerias on enamus loomset muskust vahetatud sünteesitud või taimset päritolu sarnaste ainete vastu, sest muskushirved on nüüdseks muutunud ohustatud liigiks. Sünsteesitud muskust kutsutakse tihti "valgeks muskuseks".

Muskushirv

Tsiibet (ingl. k. civet) - Tsiivetid on väikesed loomtoidulised Aafrikas ja Aasias elavad kärpkaslased. Samuti nimetatakse nende poolt toodetud spetsiifilist muskust tsiibetiks. Isas- ja emasloomad toodavad seda parfümeeriatööstuses kõrgelt hinnatud sekretsiooni oma pärakunäärmetes. Et muskust saada loom tapetakse või talt eemaldatakse näärmed. Tänapäeval on aga rohkem hakatud eelistama elusatelt loomadelt eraldunud sekretsiooni kraapimist. Kuna loomaõiguslusgrupid on avaldanud survet sellise julma äri lõpetamiseks, on hakatud ühe enam kasutama sünteetilisi asendajaid.

Muskuse kraapimine

Castoreum - Euroopa või Siberi kopralt saadav tugeva lõhnaga õlilaadne sekretsioon, mida eraldavad mõlemad soopooled. Seda toodavad kaks ploomisuurust kõhuõõnes asuvat nääret. Teda kasutatakse loomade lõksudesse püüdmisel metsas ja paljudes parfüürmides. Samuti on castoreum kasutust leidnud meditsiinis peavalu, palaviku ja hüsteeria ravimiseks ning lisandina tubakale ja Skandinaavia maades lisandina kangele alkoholile.
Kopra kõhuõõnes asuvad paunad

NB! Mitte ajada segi kastoorõli/riitsinusõliga, mis inglise keeles kannavad nimetust castor oli. See on riitsinuusseementest saadav taimne õli, mida kasutatakse paljudes kosmeetikatoodetes.


Hall merevaik (ingl. k. ambergris) - halli või mustja värvusega tahke vahajas aine kašeloti seedesüsteemist. Selle omanäolise lõhna tõttu on teda kasutatud lõhnaõlides kinnistina. Tänapäeval asendavad seda suurte nõudmiste ja kvaliteedi puudujääkide tõttu paljud sünteesitud ained. Hall merevaik väljub tavaliselt kašelottidest väljaheite kujul suure tükina, kuid liiga suureks muutudes väljastatakse ta suu kaudu. Suuri halli merevaigu tükke võib leida Atlandi ookeani rannikult, kuid enamus maailma toodangust saadakse Kariibi mere saarte rannikualadest.


Töötlemata hall merevaik

Kitiin (ingl. k. chitin) - kitiini leidub putukate, krabide, krevettide, vähkide ja teiste selgrootute väliskestades. Teda lisatakse paksendajatesse ja toiduainete stabilisaatoritesse, samuti erinevatesse liimidesse, värvidesse ja lakkidesse. Samuti on ta laialdaselt kasutust leidnud meditsiinis, kuna biolaguneva ainena kaob ta haava paranedes.

Putukas oma kestast väljumas

Keratiin (ingl. k. keratin) - keratiini leidub naha ja sarvjate kudede pindimises kihis nt juustes, nahas, sulgedes ja küüntes. Keratiini võib leiduda šampoonides, balsamites ja erinevates nahahooldustoodetes.

Keratiini graanulid

1 comment:

O TEU FLUVIÁRIO METE ÁGUA CAMARADA said...

kreemid jpm sisaldavad lanoliini?
yurkkk....